October 28, 2020, 1:08 am
Home Arhitectura traditionala
Arhitectura traditionala

In cadrul Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucuresti  arhitectura traditionala din comuna Borlesti este reprezentata de o gospodarie traditionala din satul Mastacan. Gospodaria, construita la inceputul sec. al XIX-lea, a fost adusa in muzeu in anul 1957.

Locuinta respectiva poate fi vizualizata pe site-ul Muzeului Satului la adresa http://www.muzeul-satului.ro/moldova_77_mastacan.php

"Gospodaria, construita la inceputul sec. al XIX-lea, a fost adusa in muzeu in anul 1957. Ansamblul cuprinde casa de locuit, o "loznita" (cuptor) pentru uscat si afumat fructe si un cotet pentru porci, toate sunt imprejmuite cu un gard inalt, impletit din nuiele de alun si protejat cu stresini din sindrila. Casa, de mici proportii, are in plan doua incaperi ( tinda si odaie de locuit) si o prispa deschisa pe trei laturi. Pe o temelie joasa de piatra, peretii sunt ridicati din barne rotunde de brad, incheiate "stâneste". La interior si in exterior peretii sunt lipiti cu lut si varuiti. Acoperisul este in patru ape, cu invelitoare din dranita lunga, batuta la trei randuri. Dimensiunile si proportiile volumelor dau ansamblului arhitectural o armonie remarcabila si un echilibru desavarsit.

Tesaturile din lana, canepa si bumbac (stergarele, paretarele, laicerele) alaturi de piesele de port care impodobesc culmea de deasupra patului (catrintele, pieptarele si cojoacele bogat decorate) creaza o atmosfera calda, personalizand interiorul. Tesaturile se asociaza armonios cu piesele de mobilier (lazi de zestre, blidare, cuiere), ale caror crestaturi sunt de un neintrecut rafinament. Obiectele expuse in interior - "cupa" si galeata de muls, "barbanta" de preparat untul, "leasa de batut porumbul", "ocaua" intrebuintata la masurarea cerealelor etc., sunt elemente ce ilustreaza convingator ocupatiile de baza ale locuitorilor de aici, agricultura si cresterea oilor. Pe langa aceste obiecte, inventarul gospodariei este completat cu diferite unelte precum barda, toporul si tapinul, care reflecta munca la padure si plutaritul,ocupatii specifice odinioara pentru populatia de pe Valea Bistritei Moldovenesti. (material preluat de pe site-ul Muzeului Satului - http://www.muzeul-satului.ro/moldova_77_mastacan.php)

In comuna se mai pastreaza inca cateva case vechi precum cea din imaginea alaturata. Casa traditionala BorlestiCasele tradiţionale din Borleşti aveau un acoperiş în patru ape, acoperit cu draniţă (şindrilă) în formă de solzi de peşte, cu cerdac înfundat cu scândură traforată susţinut de delegi (stâlpi din lemn).

In partea de jos a acoperişului bârnele şi căpriorii care susţin acoperişul sunt acoperite cu scânduri traforate.

Prispa este înfundată cu zăbrele traforate, şi se sprijină pe talpa casei, făcută din lemn de stejar pus pe temelie înaltă din piatră cioplită; ferestrele sunt mici şi au în interior drugi de fier.

 

Proiect SIPOCA35

Banner

VIZITATORI PE SITE

We have 9 guests online