October 28, 2020, 3:56 am
Home Manastirea Nechit
Manastirea Nechit

MANASTIREA NECHIT

Localizare

Manastirea Nechit este o  manastire de calugari cu hramul Schimbarea la Fata (6 august) fiind situata în com. Borlesti, la 35 km sud-vest de Piatra Neamt. .

Cai de acces:

  • Piatra Neamt - Dumbrava Roşie - Săvineşti - Roznov - Nechit
  • Buhusi-Cindesti-Rediu-Borlesti-Nechit
  • Tazlau-Borlesti-Nechit

Schitul Nechit este situat la 30 km de orasul piatra Neamt in apropiere de Tazlau. In jurul schitului sunt denumiri toponimice ca: Poiana Chiliilor, Poiana lui Ioil, Poiana lui Samson, Poiana lui Visarion, Izvoarele lui Chiriac, Paraul lui Iacob. Cateva documente voievodale amintesc de danii pentru un schit de pe Valea Nechitului inca din timpul lui Stefan cel Mare. Actuala biserica dateaza din sec. al XVIII-lea. In jurul ei exista cateva chilii din lemn. In ultimii ani s-au facut profunde lucrari de restaurare la chilii, dand schitului mai multa frumusete si durabilitate.

Tradiţia aminteşte de un anume Nichita Sihastrul, primul care s-ar fi nevoit rugându-se lui Dumnezeu pe aceste plaiuri, lăsând apoi numele său pârâului, văii şi muntelui care străjuiau locul său de închinăciune. În jurul monahului Nichita s-au adunat şi alţi rugători întru singurătate, care au ridicat, după obiceiul vremii, bisericuţa de lemn cu hramul "Sf. Nicolae", punând astfel bazele unei aşezări isihaste ce se va face apoi cunoscută sub numele Istoric M Nechitde "Sihăstria lui Nichita" sau "Schitul Nechit".

Deşi nu s-au păstrat documente mai vechi referitoare la acest aşezământ monastic, se ştie că Valea Nechitului era destul de populată încă din secolul al XIV-lea, când s-au constituit mai multe aşezări de tip rural, pomenite în înscrierile cancelariei domneşti chiar în primele decenii ale veacului următor.

În primele decenii ale secolului al XIX-lea, viaţa isihastă din jurul Schitului Nechit a început a se stinge, abia pâlpâind prin osteneala celor trei călugări ce mai rămăseseră aici. A urmat o lungă perioadă de ruină şi uitare, până în anul 1875 când s-a ridicat biserică de zid în jurul celei vechi, o clopotniţă de piatră şi câteva chilii, reaprinzându-se flacăra vieţii monahale în această străveche vatră de credinţă.

Istoria mai nouă a Schitului Nechit este strâns legată de strădaniile cuviosului Zenovie Ghidescu. În 1960, Schitul Nechit redevenise aşezământul prosper de altă dată, dar desfiinţarea sa abuzivă, de către autorităţile vremii, a readus pustiul în locul rugăciunilor către Dumnezeu.

Părintele Zenovie se retrage la Mănăstirea Horaiţa, dar inima sa rămâne la Nechit şi când se obţine redeschiderea schitului în 1972, cu numai 2 călugări, nu conteneşte a-l veghea, contribuind la refacerea acestuia, chiar inainte de a reveni ca stareţ la Nechit.

Între 1972-1976 se repară biserica şi se pictează de către maica Viorica Creţu de la Mănăstirea Prislop în perioada 1975-1977, iar în 1990 se măreşte edificiul iniţial printr-un adaos cu paraclis deasupra, unde pictura a fost executată de către Mihai Chiuariu între anii 1991-1992.

MANASTIREA NECHIT

Staret : arhimandrit Zenovie Grigore

Telefon: 0233/297422

Website: www.manastireanechit.ro

 

 

Proiect SIPOCA35

Banner

VIZITATORI PE SITE

We have 5 guests online